Geschiedenis

Femmes Vocales in vogelvlucht

Uit de oude doos: Meijels Vrouwenkoor
Uit de oude doos: Meijels Vrouwenkoor

Het ontstaan van koor is geboren rond Kerstmis 1986 toen enkele vrouwelijke partners van leden van het Meijels Mannenkoor en nog enkele dames van 'buiten' dit koor, na wat repetities samen, Kerstliederen zongen voor het publiek, met in het achterhoofd een vrouwenkoor te gaan vormen. Het idee was goed maar belandde toch in de doofpot. In mei 1989 kwam het weer ter sprake op een avond van het Meijels Mannenkoor. Wijlen Frans Weijs had er wel oren naar om een koor mee op te richten. Er werden een 30-tal inschrijfformulieren gemaakt en men begon aan de ledenwerving. Dankzij de geweldige inzet van de ledenwerving startte op 13 september 1989 het toenmalige Meijels Vrouwenkoor met 20 leden.

 

De eerste dirigent was Lenie Boonen. Daar haar studie en het dirigeren niet meer te combineren was, nam zij in 1990 afscheid. Een nieuwe dirigent werd gezocht en de keuze viel op Véron Jongstra die nog steeds dirigent is van Femmes Vocales. Haar streven was en is nog steeds het het koor op hoog niveau te brengen.

 

In de afgelopen twee decennia is het koor dikwijls gevraagd deel te nemen aan evenementen in Meijel, zoals bijvoorbeeld het grote galaconcert van Harmonie Eendracht ter gelegenheid van hun 75-jarig jubileum en het operaconcert in het Munttheater in Weert, ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van het Meijels Mannenkoor.


Repertoire & Concerten

Ons repertoire bestaat voor het grootste gedeelte uit hedendaagse muziek, wat niet wegneemt dat er ook wel eens licht klassiek op het programma staat. We zijn een enthousiast koor dat niet alleen zingt, maar waarbij ook de saamhorigheid een grote rol speelt en vriendschappen gesmeed worden.

 

Elk jaar organiseren wij 3 concerten, een voor- en een najaarsconcert en het Oudjaarsconcert in samenwerking met het Meijels Mannenkoor en Harmonie Eendracht Meijel. Daarnaast gaan wij graag in op uitnodigingen om ons bij andere koren te presenteren en houden wij er van om nieuwe manieren te vinden om samen te zingen. Het familieconcert is daarvan een mooi voorbeeld, waarin familie, vrienden, kennissen en wijzelf iets laten horen of zien op het gebied van alle podiumkunsten.

 In 2012 vond voor het eerst een familieconcert plaats, waarin het samen muziek maken met vrienden en familie centraal stond. Op zondag 15 december 2013 vond hier een mooie herhaling plaats onder de kerstboom.

 

Wil je graag weten wat we dit jaar allemaal gaan doen? Kijk snel op onze pagina Agenda & Nieuws voor al onze muzikale plannen!

Femmes Vocales tijdens Oudjaarsconcert 2009
Femmes Vocales tijdens Oudjaarsconcert 2009

Op concours...

Om het zangniveau te meten hebben we drie keer deelgenomen aan een concours waarbij gelet werd op zangkwaliteit, uitspraak en zuiverheid. Alle keren gingen we met een zeer goede beoordeling naar huis, zo goed zelfs dat wij in 2006 hebben deelgenomen aan het Nederlands Koor Festival. Na de landelijke voorrondes waren we zelfs doorgedrongen tot de finale, waar wij ons uiterste best hebben gedaan met als resultaat het 5de beste vrouwenkoor van Nederland. En daar zijn we best trots op!

 

In 2010 hebben wij de organisatie van het Limburgs Korenfestival op ons genomen. Dit bleek een hele uitdaging, maar er werd een prachtig weekend neergezet. Als hoogtepunt van de prijsuitreiking kwam Martin Hurkens een aantal nummers ten gehore brengen.

 

Op zaterdag 7 oktober 2017 hebben wij deelgenomen aan de Koordagen in Roermond, als voorronde voor het NKF (Nederlands Koor Festival). Hierbij haalden wij 228 punten en daarmee een 7e plaats. Een geweldig mooi resultaat als je je bedenkt dat er verschillende nieuwe leden hebben meegedaan aan dit spektakel. Bekijk hier de foto's.


20 jaar Meijels Vrouwenkoor

Het jaar 2009 stond geheel in teken van het 20-jarig jubileum. Op 20 december 2008 startte het Jubileumjaar met een sfeervol kerstconcert. In het voorjaar van 2009 zijn we op koorreis naar London en Canterbury geweest. Het zingen in de Cathedraal van Canterbury was een geweldige ervaring die nog lang in onze gedachten zal voortleven. We sloten dit feestelijk jaar af met het jubileumconcert op 10 oktober 2009. Het was een prachtig muzikaal jaar!